Mit tanácsolunk új számítógép vásárlásakor? A HardverGalaxis.hu számítógép webshop útmutatása:



 

Mivel számítógépet nem minden évben vásárolunk, így igen megfontolandó, hogy milyen számítógépet választunk magunknak. Szerencsére ma már bőséges a kínálat ezért fontos eldönteni elsősorban milyen feladatokra szemeljük ki a gépet. A típus kiválasztásánál nélkülözhetetlen, hogy milyen célra szánjuk a gépünket? Pld. legyen-e hordozható, illetve milyen feladatok ellátására fogjuk használni?!

asztali számítógép akció asztali számítógép webáruház számítógép webáruház akció

Következésképpen, ha csak alap dolgokra szánjuk gépünket, gondolok itt levelezés, internet használat, közösségi média, egy-két dokumentum megírása, tárolása, akkor elegendő az alaptudású gépek közöl választanunk.

Ha viszont munkára használjuk, akkor lényeges, hogy üzembiztos legyen, hosszú üzemidővel, kellően bőséges energiatartalékokkal, memóriával rendelkezzen, valamint nagy háttértárolóval és legyen bővíthető, halk működésű, könnyen szervízelhető, nagy tápegység jellemezze, hisz itt elég sok perifériát kapcsolunk hozzá, tudjunk vele archiválni (dvd-cd író).

Ha szeretnénk, hogy a kiszemelt számítógépünk egyben multimédiás központ legyen, akkor már bizony több dologra kell odafigyelnünk, az eddig felsoroltakon kívül kell, hogy rendelkezzen jó minőségű és gyors grafikus kártyával, hangkártyával, hiszen ez lesz az alapja a zenehallgatásunknak, filmnézésünknek. Itt is nagyon lényeges, hogy kellően sok memóriával rendelkezzünk, valamint gyors háttértárolóval (lehetőleg ssd meghajtó). Továbbá magasabb órajelű processzor dohogjon a gép belsejében.

Következő szinten már az ún. kreatív felhasználók, akiknek hivatásuk, vagy hobbijuk igényei következnének. Ők azok, akik a számítógépükön kiadványszerkesztéssel, képszerkesztéssel, zeneszerkesztéssel, videó dekódolással, vágással foglalatoskodnak, viszonylag nagy energiákat zabáló programokat futtatnak, olykor-olykor több monitoron is. Ebben az esetben az eddigi memóriákból még több szükséges, még nagyobb órajelű processzor, fürgébb merevlemez, erős tápegység, komoly videókártya sok memóriával.

És végül, de nem utolsósorban ejtsünk szót a „ gamerekről”. Itt szoktuk mondani, hogy szinte ide semmi sem elég, kijön egy új játék, egy új directx verzió és már lehet is fejleszteni a gépet, ha nem szeretnénk lemondani kedvenc játékunkról, nem akarunk lemaradni a legújabb verziókról. Elsősorban a tápegység, a RAM, a processzor és a legfontosabb videó kártya a gyenge pont.

Következő dilemmánk lehet: asztali számítógép vagy hordozható számítógépet válasszunk?

Ha számunkra lényeges, hogy a számítógépünk hordozható legyen, kevés helyet foglaljon el, akkor válasszunk notebookot!

Ha viszont azt tartjuk szem előtt, hogy kellően nagy teljesítményt szeretnénk, illetve munkára, grafikára, képszerkesztésre szánjuk, vagy játékra, akkor mi mindenképp az asztali számítógépre tesszük a voksunkat.

Miért is? Nagyobb üzemidőt érhetünk el károsodás nélkül, nem melegszik (annyira), egyszerűbben javítható, bővíthető, nem kell foglalkoznunk akkutöltéssel.

A notebook előnyei: hordozható, szinte bárhol tudunk vele munkálkodni, bankolni, levelezni, stb. Kellően kiforrottak ma már, méreteik egyre kisebbek, vannak olyan sorozatok, amik akár az asztali gépekkel is felveszik a versenyt! Hátrányai: korlátozott lehetőségek, képernyő méret, sűrű akku csere.